Slyröjning

Att arbeta med slyröjning är ett tufft jobb! När jag var liten var vi ofta hemma hos min farmor och farfar som hade ett ganska stort (323 hektar) skogsbruk och det enda min pappa och min farfar pratade om när vi var där var skogsbruk. Hela familjen var liksom involverad i detta skogsbruk som min pappa en gång skulle ärva, och jag kan inte minnas så mycket annat som min pappa gjorde än att åka till farfar och såga träd. Farfar hade också ett eget sågverk som tog mycket av hans tid och jag var med och hjälpte till med slyröjning men även vid såget när jag kom upp i tonåren.

Slyröjning som sommarjobb

För mig var det ganska perfekt att ha en farfar och en pappa som hade så mycket skog så det involverade hela familjen. När jag kom upp i övre tonåren och kunde bidra med lite mer arbetskraft så fick jag arbeta hos farfar på lov och ha det som ett sommarjobb på heltid. Det var väldigt förmånligt att kunna få jobba där på all ledighet och jag vet att jag hade kompisar som var väldigt avundsjuka på mitt arbete med slyröjning men även plantering. Att plantera träd är ganska jobbigt då du hela tiden måste gå framåtböjd mellan plantorna.

Skogsbruk & slyröjning

Var sak har sin tid. Att driva ett skogsbruk är ett heltidsarbete året runt och det gäller att fördela uppgifterna till rätt årstid. Brukar skogen det vill säga fäller träd, gör man om möjligt på vinterhalvåret när marken är hård. Så fort tjälen har bildats i marken tar vi ut de tyngre maskinerna för att fälla träd och köra till sågverket. Alla träd passar verkligen inte att såga och hyvla till brädor så vi väljer ut vilka träd som ska bli virke. Under vår och höst kör vi slyröjning kombinerat med att kapa träd som ska eldas med så att det hinner ligga till sig och torka under sommaren.