Isolera krypgrund

Att isolera krypgrund kan vara väldigt krångligt, eller om du har tur, hyfsat enkelt. Mycket beror på hur huset är konstruerat, hur långt in i krypgrunden du kan ta dig och om det är några skador du bör åtgärda innan isoleringen. Mitt första hus jag köpte var ett gammalt torp som hade byggts ut och till i alla möjliga vinklar. Det där med krypgrund tänkte jag väl inte så jättemycket på när jag köpte huset, allt verkade fräscht och det luktade litegrann fukt precis när man gick in i huset men jag tänkte att det nog berodde på att ingen hade bott där på vintern och ägaren hade precis öppnat upp i april när vi var där.

Fuktskador i krypgrund

Då tyckte jag att jag hade tur för det blev ingen budgivning på torpet utan jag fick köpa det för utgångspris och jag tyckte väl att det var ungefär vad jag hade tänkt mig. Sedan tyckte jag det var kul att för en gångs skull vara den som hade lite tur. Sagt och gjort! Jag hade precis flyttat in när jag bjöd in några vänner på fest och en av dom håller på mycket med gamla hus och renoveringar. Han drog näsan åt sig direkt när han kom in i hallen och frågade om jag hade hittat några fuktskador. Det var ju början på våren så vi försökte ta oss under huset och han sade direkt att jag måste kolla upp detta.

Trång krypgrund – svår att isolera

Jag hade en fukttekniker på plats som kunde konstatera att det var alldeles för hög luftfuktighet i krypgrunden och bad mig sätta in en fläkt. Problemet var bara att krypgrunden inte var helt utgrävd under huset. Jag fick alltså sätta igång att gräva för hand till jag kom åt att installera en fläkt och sedan fick jag också isolera krypgrunden inför framtiden när jag ändå höll på.